Historie

Watch That Sound is een Rotterdamse stichting die bestaat uit een collectief van muziek/media kunstenaars/docenten en ontwikkelaars, opgericht om met een andere blik en met de nieuwste beschikbare technologie bruggen te slaan vanuit het muziek/media/cultuuronderwijs.

De noodzaak tot dit initiatief (rond 2005) was nodig omdat:

  • De culturele achtergrond van de Rotterdamse bevolking sterk aan het veranderen was en een urgentie ontstond voor een innoverende muziekeducatie die moest bijdragen aan het creëren van een gemeenschappelijke culturele basis. Door het gezamenlijke maakproces centraal te stellen en het stimuleren van actief ontdekken in een ontspannen sfeer, zouden leerlingen verbinding kunnen maken met elkaar.
  • De traditionele muziekeducatie op scholen achterliep bij wat de hedendaagse mogelijkheden waren.
  • Er een tekort was aan laagdrempelig activerend les- en filmmateriaal, dat ook beschikbaar was voor niet-vakdocenten: Op veel scholen in Rotterdam waren de muziekdocenten langzamerhand verdwenen, terwijl scholen wel inzagen dat juist muziek een belangrijke sleutel is voor die leeftijdsgroep.
  • Compositie niet alleen is voor de getalenteerde specialist, maar in principe voor ieder, omdat klankvoorstelling bij ieder van nature aanwezig is. Zoals kinderen bij tekenonderwijs hun ideeën direct kunnen schetsen, zou dat bij muziek ook mogelijk moeten zijn.
  • Geen enkel officieel instituut dit vernieuwingsproces wilde starten. Dus was er maar een oplossing: zelf dit idee uitwerken.

Het eerste uitgewerkte idee werd direct enthousiast omarmd door Sandra den Hamer, directeur van Internationaal Filmfestival Rotterdam, die ruim baan gaf om het idee tijdens het festival in de praktijk te brengen en tevens het begin was van partnerschap dat tot huidige dag voortduurt.